Sådan sørger du for at fremmede ikke snyder sig ind i dit hjem

Pressemeddelelse

4. september 2017

Tricktyveri i beboelse sker oftere og oftere:

Antallet af anmeldte tricktyverier i beboelse stiger støt, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ofte er det enlige ældre, der bliver udset som ofre, men der er heldigvis mange ting, man selv kan gøre for at komme tricktyvene i forkøbet. Lise Agerley fra Alka giver her gode råd til at undgå tricktyveri i hjemmet.

Flere og flere danskere udsættes for tricktyveri i eget hjem. Faktisk er antallet af anmeldelser af tricktyveri i beboelse steget med 13,7 procent fra første til andet kvartal i 2017, mens tallene ligeledes også er højere end for samme kvartaler i 2016. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Tricktyveri sker, når fremmede mennesker snyder sig ind i boligen mens beboeren er hjemme under falske forudsætninger, f.eks. under påskud af at have brug for vand, ville aflevere blomster eller være fra hjemmeplejen, hvorefter de selv eller en medskyldig stikker af med kontanter eller værdigenstande. Og det er desværre ikke en ny tendens: fra 2000 til 2010 er antallet af tricktyverier i beboelse steget med hele 137 procent, og det kan derfor være en god idé for de befolkningsgrupper, tyvene særligt går efter, at tage sine forholdsregler, råder kommunikationsdirektør i Alka Forsikring, Lise Agerley.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at tricktyve gerne går efter hjem med enlige, ældre beboere, hvor gerningsmændene er fysisk overlegne og lettere kan gennemføre tyveriet. Men statistisk set er risikoen for at blive udsat for et tricktyveri derhjemme stadig lille, så det er ikke fordi, man som ældre borger skal gå rundt og være bekymret hele tiden. Det handler blot om at være lidt opmærksom, ” fortæller Lise Agerley.

Anmeld tricktyveriet med det samme
Selvom det kan være ubehageligt, hvis fremmede snyder sig ind i ens hjem ved et tricktyveri, er det ifølge Lise Agerley vigtigt, at man bevarer roen og melder tyveriet hurtigst muligt først til politiet og dernæst til forsikringen umiddelbart efter, at det har fundet sted.

”Lige så vigtigt som det er at bruge sund fornuft og tage sine forholdsregler for at forebygge tricktyveri, lige så vigtigt er det at reagere hurtigt og få meldt det til politiet og forsikringen med det samme, hvis uheldet alligevel er ude, ” siger Lise Agerley og fortsætter:

”Hvis ens betalingskort er væk, skal de naturligvis spærres, og hvis nøglerne til hjemmet også er taget, skal man kontakte en låsesmed så hurtigt som muligt og få udskiftet låsen. Hvis man ikke er tryg ved at sidde alene bagefter og vente på politiet, kan det være en god idé at ringe til familie eller venner, der bor i nærheden. ” 

Lise Agerley opstiller herunder seks gode råd til at forebygge tricktyveri i hjemmet.

  1. Udstyr din dør med sikkerhedskæde og dørspion. Kig i dørspionen, når det ringer på, og hav altid kæden på, hvis du åbner døren for en fremmed person. Så er det ikke let at skubbe døren op og tvinge sig vej ind i dit hjem.
  2. Lad være med at åbne hoveddøren på vid gab, hvis det ringer på, og du ikke forventer besøg. Hvis du føler dig utryg ved situation, kan du også nøjes med kun at åbne døren for personer, du kender, eller gøre det til en vane altid at bede fremmede personer om at fremvise en form for legitimation, før du lukker dem ind.
  3. Lav præcise aftaler med personer, som skal besøge dig. Hvis familien, hjemmeplejen, håndværkerne eller andre skal en tur forbi, ved du således, hvornår de kommer og ringer på.
  4. Luk aldrig nogen ind via dørtelefonen uden at snakke med dem først. Det gælder også, selvom du har en aftale omkring det samme tidspunkt. Hvis du ikke kender personen, der forsøger at komme ind i opgangen, er det også i orden slet ikke at lukke dem ind, selvom de f.eks. siger, de kommer med post.
  5. Lær dine naboer og andre, der besøger området ofte, at kende. Så kan I snakke sammen i hverdagen og holde øje med fremmede, der pludselig opholder sig meget i kvarteret, eller anden unormal opførsel.
  6. Lad aldrig værdigenstande ligge fremme. Selvom det er dit eget hjem, er det en god idé altid at have pung, nøgler, penge, telefon mv. liggende lidt til siden, så det ikke kan snuppes direkte fra entréen.

For yderligere information kontakt venligst
Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka
Direkte: 43 58 59 11
lag@alka.dk