Sådan sikrer du koloni- eller sommerhuset mod indbrud

Pressemeddelelse 

10. maj 2017

Ny type boligejere tiltrækker tyve:

Indbrudstyvene har kronede dage i Danmark, hvor danske boligejere er blandt de mest indbrudsramte i Nordeuropa. Og det er ikke kun helårsboligen, men også landets sommer- og kolonihavehuse, der er rift om blandt tyvene. Læs her gode råd til, hvordan du undgår indbrud i dit fritidshus.
 

Sommer- og kolonihavehuse er populære blandt danskerne, men desværre er det ikke kun idyl og feriestemning, der følger med, når man investerer i et fritidshus. I 2016 modtog politiet 13.034 anmeldelser af indbrud i ubeboede boliger, der blandt andet dækker over landets koloni- og sommerhuse. Og særligt en ny type boligejere har gjort landets kolonihaveforeninger og sommerhusområder til et slaraffenland for indbrudstyvene.

- Vi har set, at flere unge, ressourcestærke familier har gjort deres indtog i særligt kolonihaveforeningerne. De gør fritidsboligen til deres andet hjem med alt hvad det indebærer af elektronik og dyre designervarer. Det gør områderne ekstra attraktive for tyvene - især fordi mange fritidshuse ikke er ordentligt tyverisikret, fortæller Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka.

Rust fritidshuset mod indbrud
Tyvene går især efter let omsættelige værdier som iPads, computere, fladskærme, designermøbler og dyrt køkkenudstyr. Og har du som boligejer mange af disse værdigenstande i dit fritidshus, bør du sikre det mod indbrud på lige fod med helårsboligen.

- Når man sikrer sin fritidsbolig, skal man først og fremmest sørge for forsikringsgodkendte låse på alle døre samt at alle vinduer kan lukkes og låses. Derudover er det en god idé at pakke haveredskaberne sammen, så de ikke frister en indbrudstyv til at bryde døre og vinduer op med, fortæller Lise Agerley og fortsætter:

- Gem dine værdigenstande af vejen, når du ikke opholder dig i huset - men sørg for, at man kan kigge ind i huset, så indbrudstyve ikke tror, du prøver at skjule værdier. Det kan også være en god ide at anskaffe sig en alarm, der kan skræmme tyvene væk, eller en udendørslampe med censor, der automatisk tænder, når der kommer ubudne gæster. På samme måde kan et tænd-og-sluk-ur sørge for lys og lyd, når du ikke er tilstede, så huset virker beboet.

Tegn den rigtige forsikring
Udover at sikre din fritidsbolig mod indbrudstyvene, er det også vigtigt at have den korrekte forsikring, hvis boligen alligevel skulle få besøg af ubudne gæster.

- Mange fritidshusejere tror, at deres sommer- eller kolonihavehus er dækket af de forsikringer, de i forvejen har ifm. hus eller lejlighed. Men en almindelig indboforsikring dækker kun indbrud i helårsboligen. Derfor er det vigtigt, at du tegner en separat forsikring for din fritidsbolig, der også dækker dit indbo, så du kan få udbetalt erstatning ved indbrud, fortæller Lise Agerley.

Sådan undgår du indbrud i din fritidsbolig

  • Sørg for, at alle låse og vinduer er stabile
  • Luk og lås alle døre og vinder, når du forlader huset
  • Undlad at have haveredskaber liggende i haven, der kan bruges til indbrud
  • Installer evt. en tyverialarm, der kan skræmme indbrudstyve væk
  • Brug et tænd-og-sluk-ur til at tænde for lys og radio, så huset virker beboet, når du ikke er til stede
  • Mærk dine ting, så de kan genkendes i tilfælde af tyveri

For yderligere information kontakt venligst
Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka
lag@alka.dk