Tre gode råd fra Videnscentret Bolius for at undgå ulykker i haven

Have

Undgå at havearbejdet ender med en tur på skadestuen
Det er en god idé at passe på arme og ben, hvis du skal en tur i haven, inden efteråret træder ind. Det er særligt de elektriske haveredskaber, der forvolder danskerne problemer. Få her de bedste råd til at undgå ulykker i haven.

Som sommergraderne igen aftager en smule, er det ved at være tid til at forberede haven på efterårets ankomst. De grønne fingre har måske været på prøvelse over sommeren, men ud over det skønne i at være ude og få styr på ukrudt og vildtvoksende hække, kan det også være farefuldt at tage fat i hækkesaksen eller bakse rundt med stige. 

Hvert år ender ca. 9.000 danskere på skadestuen efter ulykker med havearbejde, og i hvert tiende tilfælde er det så alvorligt, at den tilskadekomne skal indlægges efterfølgende, og det er særligt på arme og ben, de fleste skader forekommer. Det viser en undersøgelse af danskernes ulykker fra 2010-2020 fra Odense Universitetshospital. 

Mænd er ifølge undersøgelsen en udsat gruppe, når det kommer til haveskader. Hele 85 pct. af de tilskadekomne i 2020 er mænd. Og det er især de 30-69-årige, der må en tur omkring skadestuen efter at have lavet havearbejde – og særligt i de varmere måneder fra maj til september. 

Så inden du griber haveredskaberne, får du her tre gode råd fra Videnscentret Bolius for at undgå ulykker i haven. 

Hav styr på dit udstyr 
Havemaskinerne giver flest skader og især på hænder, arme og ben. Sørg derfor altid for at arbejde med sikkerhedsudstyr ved elektriske haveredskaber, og lad være med at lade motoren køre, mens du fjerner gren- eller græsaffald. 

Gør stigen til din ven 
En stor del af danskernes ulykker sker som følge af fald fra stiger eller fordi man vælter med den under havearbejde. Stil derfor altid stigen stabilt, og stil dig aldrig på stigens tre øverste trin. Det kan være en god idé også at få en til at holde stigen. 

Lyt til kroppen
Sund fornuft og god løfteteknik er det bedste råd til at forebygge skader ved havearbejde. Varm ryggens led og muskler op og varier dit arbejde i løbet af dagen. Lyt til kroppen. 

Har du en god og billig ulykkesforsikring?
På trods af at der sker så mange skader ved havearbejde, har hver fjerde dansker ikke en ulykkesforsikring. En af grundene er, at mange danskere ikke ved, hvad en ulykkesforsikring egentlig dækker. 

Læs mere om hvordan du bedst bliver dækket af en ulykkesforsikring på https://www.alka.dk/ulykkesforsikring  - HUSK at du som medlem af Dansk Metal får 10 % rabat på Alkas ulykkesforsikring.

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen, Odense Universitetshospital 2010-2020 og Videnscentret Bolius

FAKTABOKS:
De 5 farligste haveredskaber 

Følgende redskaber er involveret i flest haveulykker fra 2010-2020: 
Hækkeklipper/hækkesaks 
Stige 
Plæneklipper 
Grensaks/havesaks 
Motorsav/sav

Statistik om ulykker og skader i haven
Statistik over haveulykker opgøres af Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitetshospital på basis af dataindsamling fra hospitalets skadestue, hvilket svarer til et repræsentativt udsnit på 5 % af Danmarks befolkning.

De næsten 9.000 haveulykker om året forekommer:
Dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder.
Mest i 50-55 års alderen.
Oftest i weekenden.
Hovedsageligt i juli og april.
Ofte i forbindelse med arbejde på en stige og håndtering af gren- og hækkeklippere.
Hyppigst på arme og ben.
Som sår på hånd og fingre i 1 ud af 4 tilfælde.

Hver 10. tilskadekomne har behov for indlæggelse.

4 ud af 5 oplever at spare penge ved at skifte til Alka

Som medlem af Dansk Metal får du 10 % rabat på Alkas ulykkesforsikring

(Kantar, december 2023: 586 ud af 761 nye kunder svarede, at de oplevede at spare penge ved at skifte til Alka. Afrundet svarer det til 4 ud af 5.)

Læs mere