Flyt hjemmefra med succes

Hvert år flytter mere end 30.000 unge hjem igen efter, de ellers var flyttet hjemmefra. Læs med her og undgå at blive en af dem

Alka hjælper dig med at flytte hjemmefra med succes

Fakta

Det er ikke alle unge, der flytter hjemmefra med succes. Se her hvor mange der må flytte hjem igen

Kilde: Danmarks Statistik 2018

  • Flyttekasse 30000

    Mere end 30.000 unge må tage turen hjem igen

    I 2017 flyttede 31.000 unge i alderen 15-29 år hjem til deres forældre igen

  • Flyttekasse stigning

    Antallet er stigende

    Antallet af unge der må flytte hjem igen er steget med 12% de sidste 9 år

  • Flyttekasse-male-ny

    Flere mænd end kvinder flytter hjem

    I 2017 flyttede 17.500 unge mænd hjem til deres forældre igen - det samme galt for 13.450 kvinder

  • Flyttekasse 2425

    Én aldersgruppe skiller sig ud

    Særligt de 24-25-årige flytter i stigende grad hjem

Til dig der er boligsøgende

Hvis du er boligsøgende er der nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på for at flytte hjemmefra med succes.

Vi har talt med Lejernes Landsorganisation (LLO), der giver disse fem gode råd, hvis du er boligsøgende.

    • Hvis du flytter ind i en lejlighed, hvor det kun er din ven og ikke dig, der står på lejekontrakten, så har du usikre lejeforhold. Du fremlejer nemlig teknisk set et værelse af den ven. Hvis et skænderi ender med, at din ven smider dig ud, har du kun én måneds varsel til at flytte.
    • Hvis både du og din ven skriver under på lejekontrakten, kan du få problemer, når du flytter. For hvis udlejeren ikke vil slette dig fra lejekontrakten, så hæfter du for eventuelle skader, der bliver påført lejligheden indtil din ven også flytter.
    • Betal aldrig depositum, forudbetalt leje eller andre beløb før end du har set lejligheden. Bevar roen og betal aldrig kontant, selv om du bliver presset. Det er altid en god ide at få en kvittering for de penge, du overfører.
    • Tjek hvem der er registeret som ejer af ejendommen på www.ois.dk. Bank evt. på hos nabolejeren, for at høre om de kender udlejeren.
      Hvis du får at vide, at du ikke må have folkeregisteradresse i lejligheden, har udlejer nok slet ikke lov til at leje boligen ud. LLO kan hjælpe med at se om kontrakten ser rigtig ud.
    • Når du er flyttet ind, skal du sende en liste over eventuelle fejl og mangler i boligen. Dette skal du gøre inden 14 dage.
    • Du bør gemme din kopi af brevet/e-mailen, så du er sikker på, at udlejer ikke kræver, at du ved fraflytning betaler for mangler, der allerede fandtes inden du flyttede ind.
      Tag gode og skarpe billeder som dokumentation. Fejl og mangler kan være alt fra en plet på gulvet til en dør, der mangler.
    • Mange private lejere betaler en for høj husleje. Loven giver i nogle tilfælde mulighed for at få denne leje sat ned, også selvom du har skrevet under på kontrakten.
    • Du kan, hvis du klager inden der er gået ét år, få de penge, du har betalt for meget, tilbage. Klager du efter ét år sættes huslejen ned fremover.
    • Lad LLO se din kontrakt igennem, helst før du skriver under. Her kan du få at vide om din lejeaftale indeholder ulovlige vilkår, og hvilke pligter, der følger af kontrakten. Du kan også læse LLO’s håndbog om lejeaftaler gratis på www.llo.dk/lejeaftaler
    • Husk altid at betale din husleje til tiden og tilmeld dig evt. Betalingsservice.
    • Betaler du ikke din husleje til tiden, skal udlejer sende dig en rykker, med 14 dages frist for at betale. Betaler du heller ikke efter rykkeren er kommet frem, kan du risikere at blive smidt ud meget hurtigt.
    • Hvis du har en konflikt med udlejeren, bør du ikke tilbageholde lejen, da det er en nem måde for udlejer at komme af med dig. Kontakt altid LLO inden du tilbageholder huslejen eller modregner.

Derfor skal du flytte hjemmefra med succes

I videoen kan du se, hvorfor man bare gerne vil flytte hjemmefra med succes og undgå at blive et boomerangbarn, som det sker for Sebastian. 

Få økonomien på plads

Et vigtigt skridt på vejen til at flytte hjemmefra med succes handler om at have et godt økonomisk overblik. For hvis man har et balanceret budget, så er man også bedre rustet, når de uforudsete udgifter dukker op. Her giver Brian Helmer fra Arbejdernes Landsbank stre gode råd til din økonomi.

  • Læg et budget, opret en budgetkonto og eventuelt en opsparingskonto. På den måde kan du nemmere holde overblikket og overholde dit budget.  
  • Spørg din el- eller varmeudbyder, hvad en gennemsnitlig person i din situation bruger, så du på forhånd ved, hvor meget du skal sætte til side til dit forventede forbrug hver måned.
  • Gennemgå dit budget med dine forældre eller andre, som har erfaring 
    – måske de kan de spotte nogle udgifter, som du har overset. Hellere spørge en gang for meget!
  • Her kan du med stor sandsynlighed spare mere, end du er opmærksom på. Måske du ikke behøver 4 streaming tjenester og plantin-medlemsskabet på din dating-app. 
    Husk, at i sidste ende kan små besparelser have en stor betydning!
  • Lav en madplan og køb ind til en uge ad gangen – hold dig til planen, når du handler. Der kan være meget at spare på at lave mad til flere dage, samt tage kaffe og madpakker med hjemmefra i stedet for at købe to-go.
  • Du kan med fordel kigge dine alle dine abonnementer og serviceudbydere igennem. Kan du få et billigere mobilabonnement, TV- og internetpakke, eller måske en billigere forsikring?  

Vi kan også tale om det

Er du fortsat i tvivl om, hvordan du skal gribe det med forsikring an? Bestil et opkald til en hurtig snak med en rådgiver fra Alka

Skal du starte på et nyt studie? Så læs med her

Nogle unge ender med at flytte hjem igen, fordi deres studie ikke viste sig helt at være det de lige gik og drømte om. Vi har talt med alle tiders studievejleder, Jakob Lange, der har et par studieråd, som du kan overveje

1. Giv det en chance - og en chance mere
”Hvis studiet ikke virker rigtigt fra dag 1, er mange lidt hurtige til at springe fra. Mit råd er: Kære venner, tag den med ro. Hvem bliver ikke i tvivl om et valg. Det kan godt være du ikke synes det er det perfekte fra starten, men giv det en chance, og giv det så en chance mere, og en chance mere. Det kan være du finder ud af med tiden, at det faktisk var noget for dig. Og du kan jo under alle omstændigheder først søge noget nyt året efter.” 

2. Oplev stemningen på studiet før du søger
”Mange nøjes med at læse om uddannelserne før de søger ind. Mit råd er: Brug ordentlig tid på at undersøge studiet. Opsøg det rent fysisk og mærk stemningen. Besøg kantinen, observer og tal med 

de studerende. Er det nogen, der går med omvendt kasket? eller måske italiensk modetøj? Vurder om stedet, stemningen og de studerende er et match med din personlighed.”

3. Lær de andre studerende at kende
''Et studie er aldrig et one-man show, man skal arbejde sammen med andre hele vejen igennem studiet. Mit råd er: Prioriter det sociale fra starten og lær de andre at kende. Så har du nogen du kan dele dine bekymringer og spørgsmål med. Og hvis du en dag bliver syg er det godt at have gode studiekammerater, der kan holde dig opdateret på undervisningen.''

4. Lad være med at købe dig fattig i bøger
''Mange starter med at købe alle bøgerne fra start. Mit råd er: Vent med at købe bøgerne til du ved hvor meget du egentlig skal bruge dem. Ofte skal du kun bruge et enkelt kapitel eller to fra en bog. Typisk kan man finde det på nettet eller du kan kopiere et kapitel fra en af dine studiekammerater.''

Så meget dækker en indboforsikring

Mange unge ved ikke, hvordan en indbforsikring virker. Og bare det at finde ud af, hvad den koster, og hvordan man køber den, kan godt virke lidt besværligt! Men hos Alka gør vi tingene enkle for dig.

Bliv klogere på hvordan en indboforsikring fungerer her

Bliv klogere