Få akut hjælp
Har du brug for akut hjælp til afdækning eller sikring, kan du kontakte et af de skadeservicefirmaer, vi samarbejder med – også inden du anmelder skaden:
- Dansk Industri & Skadeservice – 70 11 12 14 (hele landet)
- Belfor – 70 15 38 00 (hele landet)
- ISV/Trinava - 97 12 01 18 (hele landet)
Dækker mine forsikringer i tilfælde af stormflod?
Du kan ikke købe en stormflodsforsikring hos Alka eller andre forsikringsselskaber. Det betyder ikke, at du ikke kan være dækket. Naturskaderådet behandler sagen ud fra deres retningslinjer og vilkår.
Gennem stormskadeafgiften på din hus-, fritidshus og indboforsikring betaler du til Naturskaderådet. Hvis det fastslås, at der er tale om stormflod i dit område, kan du få erstatning hos Naturskaderådet, hvis du har skader som følge af stormfloden.
Hvad er stormflod?
En stormflod er en oversvømmelse, der sker, fordi der er høj vandstand i havet som følge af storm.
Naturskaderådet definerer stormflod som en: ”oversvømmelse på grund af en ekstremt høj vandstand i havet”. Vandstanden opfattes som ”ekstrem”, når den forekommer sjældnere end hvert 20. år (også kendt som en 20 års-hændelse). Hvorvidt der er tale om en 20 års-hændelse besluttes af Kystdirektoratet og DMI.
Sådan anmelder du skader som følge af stormflod
Hvis du får en skade efter stormflod, skal du anmelde skaden hos Naturskaderådet. Du skal senest anmelde skaden to måneder efter skaden er sket – vi anbefaler dog, at du anmelder skaden hurtigst muligt. Det gør du online via Naturskadebasen – du vil efterfølgende modtage en mail fra Naturskaderådet om, at du har anmeldt skaden til dem.
Efterfølgende vil du blive kontaktet af os, da vi på vegne af Naturskaderådet behandler og opgør skaden. Du kan læse mere på Naturskaderådets hjemmeside, hvor de har samlet et overblik over, hvordan du anmelder en naturskade, samt hvordan sagen forløber sig, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Læs mere hos Naturskaderådet.
Hvordan sikrer du dig mod stormflod, oversvømmelse og andre vandskader?
Om du er i risiko for at blive ramt af stormflod eller ej, så er det altid smart at forebygge vandskade fra andre hændelser som skybrud eller sprængte rør. Så mindsker du risikoen, hvis der pludselig skulle opstå en situation, hvor din bolig kan være udsat for oversvømmelse eller lignende. Vi har samlet en liste:
- Sørg for, at dræn og kloakker er i orden. Det forhindrer, at vand trænger gennem muren eller op gennem kloakken.
- Sæt en ekstra pumpe i brønden. Har du en pumpebrønd, der modtager både regnvand og sort spildevand, kan du overveje at installere en ekstra pumpe i brønden.
- Sørg for, at pumpen giver alarm. Har du installeret en grundvandspumpe - eller en ekstra pumpe i din pumpebrønd - så sørg for, at en alarm giver besked, hvis pumperne ikke virker. Alarmen skal helst give besked til din mobiltelefon.
- Grav en regnvandsfaskine. Adskil regnvands- og spildevandssystemerne. En regnvandsfaskine kan være en løsning. Ved at adskille vandet mindsker du risikoen for, at vandet fra kloakken løber tilbage og ind i din bolig. Kontakt din kommune for at høre nærmere.
- Installer tilbageløbsstop eller højvandslukke. Det kan være med til at forhindre, at vandet kommer ind i kælderen gennem gulvafløbet og toiletter. Du kan læse mere om tilbageløbsstop og højvandslukke på bolius.dk.
- Skal du sætte væg op i kælderen? Brug mursten eller multiplader som rumadskillelse i stedet for gips i kælderen. Mursten og multiplader er mere modstandsdygtige overfor vandet og tager derfor mindre skade.
- Træ og tæpper holder på vandet. Undgå træbeklædning på vægge samt tæpper og trægulve i kælderen. Tæpper og træ bliver ødelagt, men de holder også på vandet og det besværliggør tørreprocessen i kælderen.
- Det rigtige fald. Græsplænen, terrassen eller belægninger rundt om huset skal have et fald, så vandet ledes væk. Sørg også for at lysskakte og kældernedgange er forhøjede, så vandet ikke kan løbe ind i huset den vej fra.