Guide til nye sommerhuskøbere: Undgå sommerhus-fælder

Pressemeddelelse fra Alka 16. marts 2021

Er du en af dem, som er på udkig efter et fristed uden for byen, så kommer Alka med en guide til, hvad du skal se efter som køber. Nogle sommerhusejere bliver overrasket over, hvad forsikringen typisk ikke dækker.

Coronarestriktioner og klimahensyn har skabt et hedt sommerhusmarked. Hvis man vil undgå også at blive hed om ørerne i tilfælde af en skade, så er det vigtigt at vide, hvad man skal være opmærksom på som ny sommerhusejer.

Alka har foretaget en opgørelse over de mest typiske skader, der opstår i sommerhuse:

1. Indbrud

2. Glas og kumme 

3. Skjulte rør

4. Stikledning

5. Vandskader

6. Elskade/kortslutning

7. Svamp/insekt

8. Storm

Derudover kommer der en række andre skader, som heldigvis er sjældnere eksempelvis brand, børns leg med ild og lynnedslag.

- Sommerhuse er desværre et yndet plyndringssted for indbrudstyve, så det er godt at sikre sig med videoovervågning og tænke sig godt om, hvilke møbler man placerer i fritidshuset. Er sommerhuset nyt, så har man de første 10 år en byggeskadeforsikring, hvis der skulle opstå skader, såfremt man har købt huset af et professionelt byggefirma. Er man selv bygherre og har hyret håndværkere ind til opgaven, så skal man sørge for selv tegne en særlig forsikring. Det samme gælder, hvis man bygger om eller til huset, siger Mathias Rode Gjølby, der er produktansvarlig hos Alka.

Er man i markedet for et ældre sommerhus, så vil han altid råde til at købe alle tilvalgsforsikringer:

- Man kan komme ud for store skader, hvis skjulte rør eller problemer med stikledninger fører til, at man eksempelvis skal have brækket hele gulvet op. I sommerhusområder er der også tit mange meter ud til kloakken eller hovedledningen, hvis man skal have repareret rør og stikledninger. Derfor bliver det ofte en bekostelig affære, siger Mathias Rode Gjølby og tilføjer til de mange, der for tiden arbejder hjemmefra i deres sommerhuse:

-Ryger internettet på grund af en skade på kablet, så man ikke kan få sit arbejde gjort, så dækker forsikringen reparationen, hvis man har tegnet en tilvalgsforsikring på stikledning.

Pas på oversvømmelser
Særligt det seneste årti er vejret blevet voldsommere, og forsikringen dækker stormskader og skybrud. Anderledes forholder det sig med oversvømmelser fra havet, søer og åer. Her dækker kun statens stormflodsordning, hvis oversvømmelserne har været så voldsomme, at Stormrådet kategoriserer det som en stormflod.

- Jeg vil derfor råde til, at man undersøger huset på DinGeo.dk, så man i hvert fald kender eventuelle risici for oversvømmelse inden køb. Det er nemt at blive forelsket i et sommerhus i solskin, men man skal nødigt bliver ulykkelig, når det stormer og vandet stiger, siger Mathias Rode Gjølby.

Generelt så dækker forsikringen ikke råd i træbeklædninger eller trækonstruktioner. Det samme gælder svamp i udendørs træ, og det har overrasket en del fritidshusejere gennem årerne. Man gør derfor klogt i at læse tilstandsrapporten godt igennem, selvom det er fristende at slå til med det samme, når sommerhusmarkedet er så hedt som nu.

- Den byggesagkyndige skulle gerne lave en grundig gennemgang af al træværk, så man kender eventuelle rådskader inden køb. Men træværk skal vedligeholdes med jævne mellemrum, så man skal gerne synes, det er hyggeligr at gå og male, når vejret er til det, siger Mathias Rode Gjølby.

Den typiske sommerhuskøber er 50 år, og der er lige mange mænd og kvinder, som køber sommerhuse, viser tal fra Danmarks Statistik.

Alkas gode råd til sommerhuskøberne: Tjek beliggenheden

Gå ind på eks. DinGeo, så du kan se husets placering i terræn, så du kan se risikoen for oversvømmelse inden køb.

Husk indbo
Forsikringen dækker kun det indbo, som fast befinder sig i sommerhuset, og ikke det som tages med frem og tilbage. Og omvendt den almindelige indboforsikring dækker ikke det, som fast befinder sig i sommerhuset. Så derfor er det vigtigt, at man også vælger en indbodækning på fritidshuset, da det ikke er nok med en almindelig indboforsikring.

Pas på frostsprængning
Du skal sikre dig, at huset er tilstrækkeligt opvarmet, hvis det ikke er lukket forsvarligt ned for vinteren. Forsikringen vil afvise skader af frostsprængte rør samt følgeskaderne, hvis skaden skyldes, at huset ikke har været tilstrækkeligt opvarmet, fordi man som kunde har en tabsbegrænsningspligt.   

Før tilsyn
Som fritidshusejer skal man afsætte tid til at tilse huset. Efter større vejrsituationer, som meldes ud i pressen, som snestorm, storm og skybrud bør man efterse huset – enten selv eller en nabo. Hvis der f.eks. sker en stormskade, og det er en storm, som har været meldt ud i pressen, og man ikke tjekker sit hus, og skaden derved udvikler sig over en periode, så kan forsikringen vælge at nedskrive eller helt afvise skaderne, som skyldes at forsikringstager ikke har overholdt sin tabsbegræsningspligt.

Råd dækkes ikke
Råd og svamp i udendørs træværk dækkes ikke. Det er vedligehold, når man er fritidshusejer.


Yderligere information
Kommunikationschef Tanja Frederiksen, Tlf. 51 95 77 78 , e-mail; [email protected]