Gode råd til at øge din sikkerhed i trafikken

Gode råd til sikker kørsel om vinteren

Vi har samlet en række enkle råd til dig, som øger din sikkerhed i trafikken her i den kolde tid.

  • Vintertid er en mørk tid. På mange biler tænder kørelyset automatisk foran - men ikke bagpå. Din bil kan derfor være helt mørk i trafikken og svær at se for andre bilister og cyklister, og det kan skabe farlige situationer. Vi anbefaler, at du tjekker, hvordan det er på din bil. Så er du er klar over, om der er behov for, at du manuelt tænder bilens lys.

  • En oprydning i bilen er det bedste middel til at minimere fugt i bilen og dermed også duggede ruder. Fjern tøj, aviser og lignende, der suger fugt til sig. På indersiden af forruden undgår du også duggede ruder ved at bruge en antidug-klud eller polere ruden med nogle dråber koncentreret opvaskemiddel. Dug kan også skyldes, at ventilationssystemet står på recirkulation eller bilen har et stoppet pollenfilter.

    Det er vigtigt at have en god isskraber i bilen. Kombinér eventuel brugen af isskraber med en isfjerner-spray, så bliver det lettere at sikre det gode udsyn. Brug aldrig varmt eller kogende vand på forruden, da der kan opstå spændingsforskel i ruden, som kan få den til at revne. 

    Vinduesviskerne bør også tjekkes inden vinteren. Tjek om de er rene og om gummiet er helt. Sidst men ikke mindst bør du altid have et par solbriller i bilen, da den lavt hængende vintersol kan blænde og dermed skabe farlige situationer i trafikken.
  • Vi anbefaler som tommelfingerregel, at du skifter til vinterdæk, når temperaturen er under 7 grader. Anbefalingen er, at en dækmønsterdybde på vinterdæk minimum er 3 millimeter. Du kan selv tjekke den dybden på dine dæk ved at stikke en 20'er ned i dækprofilen. Hvis dele af den nederste tekst på mønten er synlig, bør du få skiftet dine dæk. Husk også, at dæktrykket i vinterdæk skal ligge 0,2 bar højere end det normale tryk. Du kan finde det anbefalede dæktryk i tankdækslet eller på en dørstolpe i bilen.

    Er du i tvivl om hvilken type dæk, der sidder på din bil, så skal du kigge på siden af dækket. Hvis der er påtrykt ”M+S”, betyder det, at dækket er et vinter- eller helårsdæk.
  • Om vinteren er det især vigtigt, at der altid er sprinklervæske på bilen, så forruden kan holdes ren. Brug altid en sprinklervæske, der er frostsikret, da det sikrer sprinkleranlægget mod frostsprængning. Også bilens kølervæske skal være frostsikret. Anbefalingen er mellem minus 25 og 35 grader celsius. Det beskytter mod rust i kølesystemet.
  • Pas på farten – især hvis du er i tvivl om, hvorvidt vejene er glatte eller ej. En god tommelfingerregel: Er der is på din bils ruder, så er der også is på vejen. Når du kører på våde og glatte veje, så er minimum 3 sekunders afstand til bilen foran dig, det bedste du kan gøre for din sikkerhed. Tæl for at holde afstand, tæl sekunder, når bilen foran dig passerer f.eks. et skilt eller en stribe på asfalten. Kontrollér jævnligt afstanden, indtil det er blevet en naturlig vane.  Vidste du, at du kan få et klip i kørekortet, hvis du kører med for kort afstand til køretøjet foran?

    Vær særligt obs, når du kører på en af følgende strækninger: Skovstrækninger, lavtliggende områder samt på og under broer. Her er der større risiko for glat føre.
  • Det er en god idé at medbringe en refleksvest, isskraber, skovl, handsker, slæbetov, startkabler samt at have lidt varmt tøj, et ekstra tæppe og fornuftigt fodtøj i bilen.
  • Sørg for at din mobiltelefon er opladet, så du kan tilkalde hjælp eller give besked til hjemmet, dit arbejde eller børnehaven om, at du er forsinket.