Ransomware: Sådan sikrer du dig

8 råd til at undgå ransomware

Har du brug for et forsikringstjek?

Ransomware

Hvad er ransomware?

De fleste ved, hvad virus på computeren er, og at det kan være en stor udfordring at få fjernet. Hackerne bliver dog hele tiden bliver mere avancerede, og senest er ransomware blevet et stigende problem.

Ransomware er en digital form for gidseltagning. Hackere inficerer din computer og krypterer dine filer og dokumenter, så du ikke kan bruge dem.

Herefter kræver hackerne løsepenge for at frigive filerne og dokumenterne igen. Løsepengene bliver ofte forlangt udbetalt i Bitcoins, som er en virtuel valuta, der er svær at spore.

Hvordan kan din computer få ransomware?
De fleste tilfælde af ransomware sker, fordi du klikker på et link eller en fil i en mail, du har modtaget. 

I nogle tilfælde sker det også, hvis du besøger websites eller klikker på banners, og bliver bedt om at downloade et program - også kaldet "exploit kits". Det er et værktøj, som IT-kriminelle bruger, for at tjekke din computer for sårbarheder.

Hvordan er du dækket?
Lige nu dækker Alka dig, hvis du udsættes for ID-tyveri. Vi overvejer samtidig, hvordan vi skal hjælpe kunder, der er blevet ramt af Ransomware. Indtil da råder vi alle til at følge disse råd (se boks).

Kilder: Alkas IT-afdeling, f-secure og norton.

  • Vurdér følgende:

    • Hvordan er mailen skrevet? (Dårligt dansk? Mange stavefejl? Underligt udseende?)
    • Er afsenderen en jeg forventer at modtage mail fra?
    • Kender jeg afsenderen?
    • Er der måske noget underligt ved afsenderens mailadresse?
    • Hvis der eksempelvis er en ordrebekræftelse eller en faktura – er afsenderen så fra nogen jeg har handlet med?
  • Hvis du har modtaget en mail, der indeholder et ord eller fx en titel, som er et link, så før musen hen over UDEN at klikke.

    På den måde kan du få vist, hvor du egentlige bliver ledt hen, og du kan så vurdere, om det er et website, du har tillid til.

  • Fakturaer, ordrebekræftelser mv. vil som regel ALDRIG komme som en vedhæftet ZIP-fil. Oftest vil det være PDF-filer.

    Men inden du klikker på dem, så pas på, for PDF-filer kan også være kilde til, at din PC bliver ramt af ransomware. De kan nemlig indeholde links, der re-dirigerer til sårbare steder.

    Igen; Vær opmærksom på hvor filen og mailen kommer fra.

  • Banker, MitID, kreditkort udbydere, SKAT osv. vil som hovedregel ALDRIG henvende sig til dig på mail / SMS.

    Hvis du får en påmindelse, der ser troværdig ud, så log på din netbank, skat, e-boks osv. ad den vej, du normalt vil bruge

  • Websites der for eksempel ulovligt udlover gratis software, musik eller film, er ofte lokkemad, for at du skal afgive information om dig selv. Besøg kun hjemmesider, som du har fuld tillid til.

  • Sørg for at have den rette beskyttelse af sikkerhedssoftware, som registrerer farlige websites, downloads og spam, og som kan stoppe ransomware før den når at installere sig selv.

    Det er vigtigt, at din sikkerhedssoftware er opdateret, så den også kan registrere nye trusler.

  • I de fleste tilfælde er det svært at fjerne ransomware, når først computeren er inficeret. Selv hvis du får fjernet den skadelige virus, er det ikke sikkert, at du kan få adgang til dine filer.
  • Hackere, som bruger ransomware, er gode til at finde ”såbarheder” eller svage punkter i systemer, hvis det ikke er blevet opdateret i et stykke tid.