Er du og dine forsikringer ferieklare?

10 gode ferieråd

Tilkøb rejseforsikring på Mit Alka

Hvad dækker dine forsikringer?

Ferietid er lig med rejser, afslapning, sjov og ballade. Uanset hvad du foretrækker, har vi her samlet en række gode råd til dig om forsikringsforhold på ferien.

Download Alkas ferieråd her (pdf)

 • 1.1 Dækker din indboforsikring, hvis der er indbrud i din bil på ferien?

  • Ja, både i egen og lejet bil i ind- og udland
  • Men den dækker ikke, hvis du får stjålet smykker eller penge fra din bil. Heller ikke selv om bilen har været låst. Derfor bør du altid tage dem med dig

  HUSK: Særlige genstande som kamera, computer, iPad eller mobil er typisk kun dækket, hvis de ikke har været synlige udefra. Derfor bør du altid skjule dem i handske- eller bagagerummet.

  1.2 Er du dækket af din indboforsikring, hvis der er indbrud i dit telt på ferien?

  • Ja, både i ind- og udland
  • Ja, hvis teltet har været låst med en hængelås. Der skal nemlig være synlige tegn på indbrud i teltet, før forsikringen dækker
  • Men den dækker ikke, hvis du får stjålet smykker eller penge fra dit telt. Derfor bør du altid tage dem med dig eller låse inde på anden vis
 • Dækker din afbestillingsforsikring refusion af rejseudgifter for familien, hvis du ikke kan rejse pga. sygdom og I alle sammen beslutter jer for at blive hjemme?

  • Ja, det kræver dog typisk en lægeerklæring

  HUSK: Du kan få refunderet rejseudgifterne for de familiemedlemmer, du deler husstand med – ikke hele familien.

  Afbestillingsforsikringen er ofte en del af en rejseforsikring. Vil du være sikker på, at du/I er dækket i tilfælde af afbestilling, så kontakt os for at høre nærmere.

   

 • Dækker din rejseforsikring den selvrisiko, du skal betale til et biludlejningsfirma i udlandet, hvis der sker kaskoskade på den bil, du har lejet? 

  • Ja, Alkas rejseforsikring dækker. Det du skal være opmærksom på er, at forsikringen kun dækker evt. skader, hvis føreren af bilen har ret til at køre den ifølge lejekontrakten og lovgivningen - både i det land udlejningen sker og i det land hvor kørslen sker. Udlejningen skal ske gennem et udlejningsfirma. 

  HUSK: Erstatningen kan højst udgøre 15.000 kr. pr. rejse.

 • Dækker det blå EU-sygesikringskort alle udgifter til behandling på hospital eller hos lægen, når du rejser i EU?

  • Nej, det blå kort dækker ikke på samme måde, som det gule gør herhjemme. Det blå kort giver dig kun ret til den samme offentlige sygehjælp, som der er i det land, du rejser i. Det betyder f.eks., at du i nogle lande skal betale helt op til 20-30 % af behandlingen selv.

  Det blå kort dækker heller ikke hjemtransport, hvis du bliver akut syg, kommer til skade eller dør.

  HUSK: Hvis du vil dækkes som i Danmark, anbefaler vi, at du har en rejseforsikring, når du skal på ferie i udlandet. En rejseforsikring dækker typisk både hjemtransport, egenbetaling, giver adgang til alarmcentral i Danmark og dækker flere andre ting som f.eks. ødelagte feriedage og erstatningsferie.

 • Dækker din rejseforsikring altid, hvis du bliver syg eller kommer til skade på din rejse?

  Nej, selvom en rejseforsikring dækker sygdom, er der tilfælde, hvor den ikke dækker. Generelt dækker den ikke:

  • Hvis du bliver syg eller kommer til skade, inden du tager på ferie, og du får brug for behandling for netop den sygdom eller skade på ferien
  • Hvis du bliver syg eller kommer til skade i forbindelse med risikofyldte aktiviteter på din rejse som f.eks. klatring i bjerge
  • Hvis du er rejst afsted for at få lavet en behandling og bliver syg eller kommer til skade i forbindelse med behandlingen. Det kan f.eks. dreje sig om tandlægebehandlinger, skønhedsoperationer eller alternative medicinske behandlinger

  VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Hvis du er blevet syg eller er kommet til skade inden din rejse, kan du i nogle tilfælde godt blive dækket af din rejseforsikring. Det kræver dog en medicinsk forhåndsgodkendelse fra Alka inden du tager afsted. Det samme gælder, hvis du har en kronisk sygdom, der har været ustabil i op til 2 måneder før afrejsen. Bliver du syg kort tid inden afrejse, skal du kontakte os for at sikre, at du er dækket på rejsen.

  denne side kan du tjekke, om du har brug for en medicinsk forhåndsgodkendelse inden rejsen.

 • Er delebørn altid forsikret på rejsen, hvis bare én af forældrene har tegnet en forsikring?

  • Nej, din egen rejseforsikring dækker normalt også dit barn, når barnet rejser med dig. Men din rejseforsikring gælder som regel ikke, hvis dit barn rejser med din ex-partner.

  HUSK: Du bør altid tjekke, at den forælder, der rejser med barnet, har tegnet rejseforsikring til rejsen. Du kan altid spørge os, om dit delebarn er dækket på rejser med dig. Nogle selskaber kræver for eksempel, at barnet er skrevet specifikt ind i rejseforsikringen, før den dækker.

 • Dækker din indboforsikring, hvis din bagage ikke dukker op, når du er landet i lufthavnen?

  Ja, din bagage er normalt dækket af din indboforsikring på rejser overalt i verden i op til 3 måneder. Det betyder, at mistet bagage også er dækket. Det gælder også, hvis din bagage bliver beskadiget på flyrejsen.

  Bagage er dækket af flere typer forsikringer. Typisk kan du få erstatning for mistet bagage fra enten fly-/rejseselskabet eller fra din indboforsikring.

  Er der kun tale om forsinket bagage, så er det rejseforsikringen, der skal i spil. De fleste rejseforsikringer har dækning for forsinket bagage, når den er forsinket mere end 4-6 timer.

 • Er du dækket gennem din rejseforsikring, hvis du f.eks. kommer til at ødelægge en dyr vase i ferielejligheden, du har lejet gennem Airbnb?

  Nej, en rejseforsikring dækker normalt ikke ting, du kommer til at ødelægge på din rejse. Det er din ansvarsforsikring, der er en del af din indboforsikring, der dækker her. Også hvis du er i udlandet. Hvis du kun har en rejseforsikring, er du derfor typisk ikke dækket.

  HUSK: Der er nogle særlige krav, der skal være opfyldt før en ansvarsforsikring dækker. Derfor er det altid bedst at kontakte os, hvis du kommer til at ødelægge noget.

  Hvis du selv udlejer din bolig gennem Airbnb, dækker din indboforsikring brandskader, vandskader og indbrudstyveri i din bolig. Hvis en lejer derimod ødelægger noget i din lejlighed, er det lejerens egen ansvarsforsikring, der dækker.

  Airbnb har også en forsikring, men den dækker ikke i tilfælde, hvor enkelte ting er blevet ødelagt af en lejer.

 • Kan du få erstatning fra din rejseforsikring, hvis du selv har sammensat din flyrute og ikke når et ”connecting flight?”

  Ja, hvis du misser et fly på en flyrejse, du selv har sammensat, er du dækket af din rejseforsikring.  Det kræver dog, at du overholder vores krav til minimum transfertid mellem flyafgangene. Se mere her.

  HUSK: Planlægger du selv din flyrute, skal du selv sørge for, at der er nok tid til at skifte mellem to fly. Minimum transfertid er forskellig fra lufthavn til lufthavn og det kan have betydning, om du f.eks. rejser indenrigs eller udenrigs.

 • Kan du få erstatning fra din rejseforsikring, hvis du bliver alvorligt syg og må aflyse en kærestetur til København med koncert og overnatning på hotel?

  • Ja, de fleste rejseforsikringer dækker også ferierejser i Danmark – også selvom der bare er tale om én nat på hotel/i lejet bolig
  • Forsikringen dækker den pris, som du har betalt for din rejse til transport og ophold
  • Rejseforsikringen dækker også udgifter til forudbetalte udflugter og arrangementer (herunder f.eks. koncerter, teater og fodboldbilletter) samt andre planlagte aktiviteter som f.eks. leje af bil, udstyr, instruktion el.lign.

  HUSK: Det kræver typisk en lægeerklæring, for at rejseforsikringen skal dække.
  Der kan være flere grunde foruden sygdom, hvor rejseforsikringen dækker aflysning af rejse; bl.a. hvis du må blive i Danmark på grund af en stormskade i den egen bolig eller virksomhed.

Har du den rette rejseforsikring?

Læs mere om Alkas rejseforsikring