Færre, men dyrere cykeltyverier

Pressemeddelelse fra Alka Forsikring 26. jan. 2021

Antallet af cykeltyverier har ligget stabilt de senere år hos Alka Forsikring, men i 2020 var der godt 17 procent færre cykeltyverier sammenlignet med året før. Til gengæld steg erstatningerne til det højeste niveau til cyklernes ejermænd.

Corona-året 2020 bød for de fleste af os på færre byture og flere hjemmearbejdsdage. Færre ture hen til vennerne, men flere ture ud i naturen. En ny opgørelse fra Alka Forsikring viser, at corona-året betød et stort dyk i antallet af anmeldte cykeltyverier til forsikringsselskabet.

I 2020 blev der anmeldt 17,4 procent færre cykeltyverier i forhold til året før. Til sammenligning faldt antallet af cykeltyverier kun med knapt en halv procent over perioden 2015-2019. Set over det seneste årti fra 2011 til 2020 er antallet af cykeltyverier faldet med godt fem procent blandt Alka-kunder.

- Det er tydeligt at se, at Corona har haft en effekt på antallet af cykeltyverier. Fra midten af marts, hvor landet stort set lukker ned, til slutningen af juli bliver der anmeldt markant færre tyverier end året før. Da tingene igen bliver mere normale fra august-oktober, er antallet af tyverier det samme som i 2019, siger Sebastian Knudsen, der er produktansvarlig for indbo hos Alka.

På landsplan er der generelt sket et fald i antallet af cykeltyverier over de seneste ti år, og det gælder i alle Danmarks landsdele. Sidste år viste tal fra Danmarks Statistik, at det er i København og Københavns omegn, hvor der anmeldes flest stjålne cykler, mens det kraftigste fald er sket i Vest- og Sydsjælland.

Erstatningerne stiger
Mens færre får stjålet deres tohjulede, så er det dyrere cykler, som ejermændene mister. Den nye opgørelse fra Alka Forsikring viser, at erstatningerne gennemsnitligt er steget med 6,24 procent i det seneste årti fra 2011-2020, men har taget et gevaldigt hop de seneste to år. Fra 2018 til 2019 steg erstatningerne med hele 20 procent, og i corona-året fra 2019 til 2020 steg de med yderligere 11 procent.

- Årsagen til den store stigning i den gennemsnitlige erstatning skyldes blandt andet elcykler. Salget af elcykler er eksploderet i de sidste fem år. Da de er dyrere end en almindelig cykel, stiger den gennemsnitlige erstatning også, siger Sebastian Knudsen.

I 2019 modtog politiet i alt 46.212 anmeldelser om cykeltyveri. Det er ca. 126 cykler hver eneste dag. Du kan selv mindske risikoen for, at din cykel bliver stjålet.

Gode råd mod cykeltyveri:

  • Brug en lås, der er godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Du kan vælge mellem en fastmonteret lås, en wirelås, en bøjlelås eller en foldelås
  • Lås altid cyklen - også når du bare er hos bageren eller stiller den hjemme i garagen
  • Lås cyklens stel, og helst begge hjul, fast til cykelstativ eller lignende - og brug en godkendt lås
  • Ejer du en elcykel, så tag desuden batteriet med dig, når du forlader din cykel
  • Stil din cykel i et aflåst rum eller skur, hvis du har mulighed for det
  • Når du parkerer ved station eller stoppested, skal du sikre din cykel ekstra godt. Udover at låse din cykel, bør du låse cyklen fast til selve cykelstativet eller lignende. Måske der er mulighed for at benytte en aflåst cykelparkering
  • Frist ikke tyven. Tag løse lygter, cykelhjelm og lignende med dig.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd