Pressemeddelelse 

19. april 2017

Konfirmander er et let bytte:
Blå mandag er også en festdag for lommetyvene

Når årets konfirmationer er overstået, drager de nye konfirmander af sted på Blå Mandag med mange af deres nye, dyre gaver. Festdagen kan hurtigt tage en kedelig drejning, for tyvene venter på de unge og kan hurtigt spotte kontanter, designertøj og elektronik for flere tusinde kroner. Læs her hvordan man kan undgå at blive bestjålet på Blå Mandag, og hvad man skal gøre, når uheldet først er ude.

Konfirmationssæsonen er så småt skudt i gang, og snart begynder de første unge at bevæge sig ud på Blå Mandag i Danmarks større byer med lommerne fulde af knitrende kontanter, dyre smartphones og lækre designer-accessories. Og det ved lommetyvene godt.

”Blå Mandag bør være en festdag, men vi oplever desværre, at mange unge bliver udsat for tyverier, så dagen bliver ødelagt. At blive udsat for et tyveri på den dag, der skulle være en fejring, kan være en meget voldsom oplevelse, når man er 13-15 år. Og står man oven i købet i en fremmed by uden penge, kan det være endnu mere skræmmende, ” siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka Forsikring.

Faktisk er lommetyvene ved at blive så drevne i at stjæle fra de unge teenagere, at politiet i 2016 modtog 4.211 anmeldelser af lomme- og tasketyverier fra unge mellem 10-19 år (Tal fra Danmarks Statistik, ofre for anmeldte forbrydelser: ’Tyveri af taske/bagage’ samt ’tyveri fra lomme/taske/bagage’ for aldersgrupperne 10 -14 år og 15 -19 år i 2016). Ifølge Alka sker en stor del af disse tyverier på årets Blå Mandage rundt om i landet.

Tag en snak med den unge
Derfor er det som forældre vigtigt at sørge for fuld fortrolighed med de unge og forberede dem på mulige scenarier, før man sender dem afsted på Blå Mandag. 

”Vi anbefaler, at man som forælder tager en snak med sit barn om, hvordan han eller hun bedst muligt passer på sine ting Blå Mandag. Det er f.eks. vigtigt, at man ikke vifter for meget med sine kontanter eller nye smartphone, og det kan være en god idé, hvis man i
vennegruppen er opmærksomme på hinanden og hinandens ting i løbet af dagen, så man kan råbe op, hvis der er noget mistænkeligt, ” siger Lise Agerley.

Forældrenes indboforsikring dækker
Skulle uheldet være ude, og den unge konfirmand er blevet berøvet, dækker forældrenes indboforsikring typisk smartphones, designertasker og lignende, hvis tyveriet meldes til politiet. Hos de fleste forsikringsselskaber står der i forsikringsbetingelserne, at man skal ’gøre anråb’ ved et lommetyveri. Det er derfor vigtigt at råbe ’Stop tyven’, hvis uheldet er ude. Det er bevis for, at man er blevet bestjålet. Derefter skal man straks melde tyveriet til politiet og kontakte sit forsikringsselskab, så sagen kan blive håndteret hurtigst muligt.

”Bliver man offer for en lommetyv, dækker indboforsikringen mobiltelefoner, tasker, solbriller o. lign. Kontanter og smykker derimod er kun dækket, hvis man selv eller andre i nærheden opdager lommetyveriet, mens det sker, og man råber op, ” oplyser Lise Agerley.

Lise Agerley giver her en række gode råd til både forældre og konfirmander, så Blå Mandag forbliver en festdag.

5 gode råd mod tyveri Blå Mandag:

  1. Undgå at tage for mange kontanter med. Sørg evt. for at konfirmanden har et betalingskort med i stedet.
  2. Opbevar aldrig værdier i bukselommen eller i åbne jakke- og taskelommer. Brug en taske med lynlås eller inderlommen på din jakke.
  3. Aftal gerne med de nærmeste venner, at I går sammen hele dagen og holder godt øje med hinanden og hinandens ting.
  4. Vær opmærksom på omgivelserne, når I åbner jeres tasker, og når I tager pungene frem.
  5. Hold øje med jeres tasker og jakker, når I spiser eller stiller dem fra jer af andre grunde – og lad aldrig jeres telefon eller pung ligge fremme på bordet.

For yderligere information kontakt venligst
Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka
Direkte: 43 58 59 11
lag@alka.dk