Nu hærger cykeltyvene

Pressemeddelelse

29. april 2016

Pas på designercyklen og den gamle havelåge:

Vinteren er for alvor bag os, så pas ekstra godt på cyklen! Forår og sommer er nemlig højsæson for cykeltyverier. Alene sidste år blev der anmeldt over 31.000 cykeltyverier fra april til oktober.

Hver eneste dag bruger tusindvis af danskere cyklen som deres vigtigste transportmiddel, og hver eneste dag bliver der i gennemsnit stjålet over 150 cykler.

”Især i de kommende forårs- og sommermåneder ved vi, at mange mister deres kære cykel. Det kan hænge sammen med, at flere af os bruger vores cykel, når vejret bliver bedre. Så pas på din cykel,” lyder det fra Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka.

Kigger man på statistikkerne med positive briller, er tendensen klar. Antallet af cykeltyverier er faldet stødt siden 2011. Bare fra 2014 til 2015 er antallet af anmeldelser faldet 9 %, viser tal fra Danmarks Statistik. Men et kritisk blik på tallene viser dog, at der stadig er al mulig god grund til at være på vagt over for cykeltyvene. Sidste år var der over 55.000 cykeltyverier, og alene fra april til oktober var der 31.505 anmeldelser.

Nye og dyre cykler frister
Ifølge forsikringsselskabet Alka kan man se en tendens til, at danskerne køber dyrere cykler – og de frister cykeltyvene.

”Vi ser en tendens til, at danskerne bruger flere penge på cykler. Mange cykler jo til og fra arbejde hver eneste dag og vil have en kvalitetscykel. Og der er også flere og flere, der investerer mange penge i dyre mountainbikes og racercykler. Nye og dyre cykler er ekstra attraktive for cykeltyvene, fordi de er lettere at sælge videre – ikke nødvendigvis herhjemme, men i udlandet,” siger Lise Agerley fra Alka.

Sådan bekæmpes cykeltyven
Lige meget om man har en dyr cykel eller en gammel havelåge, har den ofte en stor værdi for ejeren. Derfor er det vigtigt, at man garderer sig mod de snedige cykeltyve.

”Når du forlader din cykel, skal du altid låse den, og du skal have en godkendt og fastmonteret cykellås. Vil du være ekstra sikker, så brug en ekstra lås eller kæde, så du kan fastgøre cyklen til et stativ. Er du tvunget til at stille din cykel ved skoler, tog- og busstationer, er det en god idé at bruge en gammel cykel, som ikke skriger efter opmærksomhed,” lyder rådene fra Alka.

Meget dyre cykler skal man passe ekstra godt på.

”Hvis du har en meget dyr eller specialdesignet cykel, skal den låses inde din garage, i udhuset eller et andet sted, når du ikke bruger den. Det er meget vigtigt, at lokalet er forsvarligt aflåst, hvis forsikringen skal dække i tilfælde af tyveri,” lyder det fra Alkas Lise Agerley.

Er du forsikret?
Er man uheldig at få sin cykel stjålet, er det i de fleste tilfælde indboforsikringen, der dækker, men kun hvis man har haft en fastmonteret, godkendt lås på sin cykel. Dog kan der være tilfælde, hvor en ekstra cykelforsikring skal vælges til.

”Tjek selvrisikoen og maksimumsbeløbet for erstatningen i din forsikringspolice – især hvis du har en rigtig dyr cykel. Hos de fleste forsikringsselskaber skal man udvide sin forsikring, hvis man ønsker at få dækket den ekstra dyre cykel. Hvis man samtidig ønsker at få den dækket ved eneuheld, hvor man styrter, kan man hos flere selskaber få denne udvidelse, da cyklen normalt ellers ikke er dækket ved trafikuheld,” oplyser Alka.

Gode råd:
Undgå at få din cykel stjålet

  • Husk at låse cyklen, når du sætter den fra dig. Din forsikring dækker kun, hvis cyklen er låst med en fastmonteret og godkendt cykellås.
  • Brug gerne en ekstra lås - en kæde/vire – så du kan fastgøre cyklen til et cykelstativ eller et andet fast punkt. Ofte kan man let afmontere et forhjul, derfor skal kæden/viren helt rundt om cyklens stel.
  • Skoler, tog- og busstationer er særligt udsatte steder med mange cykeltyve. Brug en ældre cykel til disse steder. Og så frarådes det, at cyklen ’overnatter’ på disse steder.
  • Brug cykelkældrene – men husk fortsat at låse cyklen med en godkendt lås.
  • Dyre cykler – og specialcykler – skal låses inde i garager, udhuse eller andre lokaler. Ofte er disse cykler uden en fastmonteret godkendt lås og derfor ikke dækket i tilfælde af tyveri fra gade, vej eller cykelkælder.

Kilde: Alka               

For interview eller flere informationer kontakt:
Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka
Telefon: 43 58 59 11
Mail: [email protected]

Statistik_cykeltyverier