Få en god nytårsaften: undgå de fem farlige fyrværkerifejl

Pressemeddelelse

21. december 2016 

Nytårsaften har akutmodtagelserne landet over ekstra travlt med uheldige danskere, der er kommet galt afsted med fyrværkeriet. Og skaderne kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du ikke har opført dig forsvarligt med krudtet – for så dækker forsikringen ikke. Lise Agerley fra Alka råder om, hvilke fem farlige fyrværkerifejl du skal undgå nytårsaften, og hvordan forsikringen dækker, hvis uheldet alligevel er ude.

 1.006 gange måtte ambulancer, læger og akutbiler rykke akut ud nytårsaften 2015-2016. 75 af udrykningerne drejede sig om fyrværkeriskader, og i alt 10 personer blev indbragt på landets sygehuse med alvorlige skader.

”Fyrværkeri er flot og festligt, men også meget farligt, hvis man ikke håndterer det korrekt. Selvfølgelig skal man holde sig langt væk fra ulovligt fyrværkeri, men man skal også huske at tænke på sig selv, sine omgivelser og tage sine sikkerhedsforbehold, når krudtet skal fyres af kl. 24. Ellers kan det gå hen og blive både farligt og dyrt, for forsikringen dækker ikke altid fyrværkeriskader, ” lyder rådet fra Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør i Alka, og fortsætter:

”Vi råder derfor alle til at bære sikkerhedsbriller og være opmærksom på, hvad der sker omkring dig, så du kan reagere, hvis du ser en løssluppen raket, eller en person der er opfører sig uansvarligt.”

Bland ikke sprut og krudt
Hvis du kommer til skade med fyrværkeri, er det som udgangspunkt din ulykkesforsikring der dækker. Der er dog en række undtagelser, og langt de fleste forsikringer dækker som oftest ikke, hvis du f.eks. har håndteret fyrværkeriet forkert, er kommet til skade med hjemmelavet fyrværkeri, er gået tilbage til en fuser – eller hvis ulykken sker på grund af alkoholpåvirkning.

”Hvis du i fuldskab forvolder skade på andre med fyrværkeri, dækker forsikringen ikke, og du kan risikere at skulle betale erstatning af egen lomme. Resulterer skaderne i varige mén, er erstatningsbeløbene store, så det er vigtigt at tage sine forholdsregler med fyrværkeri, hvis du vil undgå skader hos dig selv og andre – og den store regning bagefter, ” siger Lise Agerley.

Hvis uheldet alligevel er ude, er det godt at være bevidst om, hvordan du er dækket ved materielle skader. Hvis bordbomberne har været ekstra eksplosive, er det indboforsikringen, du skal ty til, mens husforsikringen skal bruges ved skader på selve huset. Endelig dækker din kaskoforsikring buler, ødelagte vinduer mv. på bilen.

Fem farlige fyrværkerifejl nytårsaften:

 1. Du bruger ulovligt fyrværkeri!
  Køb eller lav aldrig ulovligt fyrværkeri, da det ofte er af meget dårlig kvalitet og kan eksplodere i ansigtet eller hænderne på dig.
 2. Du bruger hånden som raketholder!
  Sæt altid raketten i en holder og læg sole og røggranater på jorden, mens du tænder. Så er der større sandsynlighed for, at du også har en hånd, efter nytåret er skudt ind.
 3. Du bærer ikke beskyttelsesbriller!
  Bær altid beskyttelsesbriller – både som ’antænder’ og som tilskuer.
 4. Du går tilbage til en fuser!
  Det er nok en kliché, men stol aldrig på en fuser – lad den ligge. Og sørg senere for, at den bliver fjernet, så andre ikke risikerer at komme til skade.
 5. Du er for fuld!
  Hvis du er for fuld, når du har med fyrværkeri at gøre, kan du være til fare for dig selv og andre – og er promillen høj, dækker forsikringen ikke skaderne.

For yderligere information kontakt venligst
Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka
Direkte: 43 58 59 11
[email protected]