Flyt hjemmefra med succes

Hvert år flytter mere end 31.000 unge hjem til kødgryderne igen*. Det er sjældent fedt, og derfor har vi samlet en række råd til hvordan, du bliver boende ude.

* Danmarks Statistik 2018

Boomerangbørn

Det er fedt at flytte hjemmefra. Nu kan du gøre, som du vil!

Du kan nemt lade opvasken stå til i morgen, og der er ingen løftede pegefingre, når du kommer hjem om natten og tømmer køleskabet.

Men selvom du endelig er fri, er der nogle ting, du måske lige skal overveje. Alle kan nemlig komme ud for udfordringer, som man slet ikke havde forestillet sig. Måske mister man sit job, måske smutter kæresten - og hvad hvis drømmestudiet ikke er lige så sjovt, som man troede.  

I værste fald kan det betyde, at man er nødt til at tage turen hjem til de gamle igen. Og hvem gider det? Den gode nyhed er, at med lidt god planlægning behøver det ikke gå så galt.

Fakta

Kilde: Danmarks Statistik, oktober 2018

 • Mere end 30000

  Mere end 30.000 må tage turen hjem igen

  I 2017 flyttede 31.000 unge i alderen 15-29 år hjem til deres forældre igen

 • Tallet er stigende

  Antallet er stigende

  Antallet af boomerangflytninger er steget med 12% de sidste 9 år

 • Flere maend end kvinder

  Flere mænd end kvinder flytter hjem

  I 2017 flyttede 17.500 unge mænd hjem til deres forældre igen - det samme galt for 13.450 kvinder

 • Flyt hjemmefra med succes - boomerangbørn

  Én aldersgruppe skiller sig ud

  Særligt de 24-25-årige flytter i stigende grad hjem

Det starter med det basale

I virkeligheden er det ret simpelt: Det handler om at have et godt økonomisk overblik. For hvis man har et balanceret budget, så er man også bedre rustet, når de uforudsete udgifter dukker op. Her giver Brian Helmer fra Arbejdernes Landsbank seks gode råd til din økonomi.

Er du fortsat i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Så er du velkommen til at få en uforpligtende snak med en rådgiver fra Arbejdernes Landsbank eller Alka

Vil du gerne ringes op af en rådgiver?

 • Læg et budget, opret en budgetkonto og eventuelt en opsparingskonto. På den måde kan du nemmere holde overblikket og overholde dit budget.  

 • Spørg din el- eller varmeudbyder, hvad en gennemsnitlig person i din situation bruger, så du på forhånd ved, hvor meget du skal sætte til side til dit forventede forbrug hver måned.

 • Gennemgå dit budget med dine forældre eller andre, som har erfaring 
  – måske de kan de spotte nogle udgifter, som du har overset. Hellere spørge en gang for meget!
   
 • Her kan du med stor sandsynlighed spare mere, end du er opmærksom på. Måske du ikke behøver 4 streaming tjenester og plantin-medlemsskabet på din dating-app. 
  Husk, at i sidste ende kan små besparelser have en stor betydning!

 • Lav en madplan og køb ind til en uge ad gangen – hold dig til planen, når du handler. Der kan være meget at spare på at lave mad til flere dage, samt tage kaffe og madpakker med hjemmefra i stedet for at købe to-go.

 • Du kan med fordel kigge dine alle dine abonnementer og serviceudbydere igennem. Kan du få et billigere mobilabonnement, TV- og internetpakke, eller måske en billigere forsikring?  

Mød boomerang-barnet Anna

Anna og kæresten gik fra hinanden, og da hun ikke havde råd til at blive boende i lejligheden alene, måtte Anna flytte hjem til sine forældre igen.

Se hele Annas historie.

Råd til dig, der skal begynde at studere

Nogle unge ender med at flytte hjem igen fordi deres studie ikke viste sig helt at være det de lige gik og drømte om. Vi har talt med alle tiders studievejleder, Jakob Lange, der har et par studieråd, som du kan overveje.

 • ”Hvis studiet ikke virker rigtigt fra dag 1, er mange lidt hurtige til at springe fra. Mit råd er: Kære venner, tag den med ro. Hvem bliver ikke i tvivl om et valg. Det kan godt være du ikke synes det er det perfekte fra starten, men giv det en chance, og giv det så en chance mere, og en chance mere. Det kan være du finder ud af med tiden, at det faktisk var noget for dig. Og du kan jo under alle omstændigheder først søge noget nyt året efter.” 
   

 • ”Mange nøjes med at læse om uddannelserne før de søger ind. Mit råd er: Brug ordentlig tid på at undersøge studiet. Opsøg det rent fysisk og mærk stemningen. Besøg kantinen, observer og tal med de studerende. Er det nogen, der går med omvendt kasket? eller måske italiensk modetøj? Vurder om stedet, stemningen og de studerende er et match med din personlighed.” 

 • ''Et studie er aldrig et one-man show, man skal arbejde sammen med andre hele vejen igennem studiet. Mit råd er: Prioriter det sociale fra starten og lær de andre at kende. Så har du nogen du kan dele dine bekymringer og spørgsmål med. Og hvis du en dag bliver syg er det godt at have gode studiekammerater, der kan holde dig opdateret på undervisningen.'' 

 • ''Mange starter med at købe alle bøgerne fra start. Mit råd er: Vent med at købe bøgerne til du ved hvor meget du egentlig skal bruge dem. Ofte skal du kun bruge et enkelt kapitel eller to fra en bog. Typisk kan man finde det på nettet eller du kan kopiere et kapitel fra en af dine studiekammerater.''

Mød boomerang-barnet Casper

Casper fik en læreplads langt væk, fra hvor han boede. Derfor var han nødt til at flytte hjem til sin far, der bor tættere på virksomhen, hvor Casper arbejder. Se hvordan Casper har det med at være flyttet hjem igen.

Råd til dig, der er boligsøgende

Det er ikke noget bedre end at få sin egen bolig. Men der er altså nogle vigtige ting, som man skal være opmærksom på.

Vi har talt med Lejernes Landsorganisation (LLO), der giver disse fem gode råd, hvis du er boligsøgende.

  • Hvis du flytter ind i en lejlighed, hvor det kun er din ven og ikke dig, der står på lejekontrakten, så har du usikre lejeforhold. Du fremlejer nemlig teknisk set et værelse af den ven. Hvis et skænderi ender med, at din ven smider dig ud, har du kun én måneds varsel til at flytte.
  • Hvis både du og din ven skriver under på lejekontrakten, kan du få problemer, når du flytter. For hvis udlejeren ikke vil slette dig fra lejekontrakten, så hæfter du for eventuelle skader, der bliver påført lejligheden indtil din ven også flytter.
  • Betal aldrig depositum, forudbetalt leje eller andre beløb før end du har set lejligheden. Bevar roen og betal aldrig kontant, selv om du bliver presset. Det er altid en god ide at få en kvittering for de penge, du overfører.
  • Tjek hvem der er registeret som ejer af ejendommen på www.ois.dk. Bank evt. på hos nabolejeren, for at høre om de kender udlejeren.
  • Hvis du får at vide, at du ikke må have folkeregisteradresse i lejligheden, har udlejer nok slet ikke lov til at leje boligen ud. LLO kan hjælpe med at se om kontrakten ser rigtig ud.
  • Når du er flyttet ind, skal du sende en liste over eventuelle fejl og mangler i boligen. Dette skal du gøre inden 14 dage.
  • Du bør gemme din kopi af brevet/e-mailen, så du er sikker på, at udlejer ikke kræver, at du ved fraflytning betaler for mangler, der allerede fandtes inden du flyttede ind.
  • Tag gode og skarpe billeder som dokumentation. Fejl og mangler kan være alt fra en plet på gulvet til en dør, der mangler.
  • Mange private lejere betaler en for høj husleje. Loven giver i nogle tilfælde mulighed for at få denne leje sat ned, også selvom du har skrevet under på kontrakten.
  • Du kan, hvis du klager inden der er gået ét år, få de penge, du har betalt for meget, tilbage. Klager du efter ét år sættes huslejen ned fremover.
  • Lad LLO se din kontrakt igennem, helst før du skriver under. Her kan du få at vide om din lejeaftale indeholder ulovlige vilkår, og hvilke pligter, der følger af kontrakten. Du kan også læse LLO’s håndbog om lejeaftaler gratis på www.llo.dk/lejeaftaler
  • Husk altid at betale din husleje til tiden og tilmeld dig evt. Betalingsservice.
  • Betaler du ikke din husleje til tiden, skal udlejer sende dig en rykker, med 14 dages frist for at betale. Betaler du heller ikke efter rykkeren er kommet frem, kan du risikere at blive smidt ud meget hurtigt.
  • Hvis du har en konflikt med udlejeren, bør du ikke tilbageholde lejen, da det er en nem måde for udlejer at komme af med dig. Kontakt altid LLO inden du tilbageholder huslejen eller modregner.

Boomerang-katastrofe

Det er ikke altid så fedt at flytte hjem igen. Se her, hvor galt det gik for Mikkel.

Heldigvis behøver du ikke ende med at spise bolognese og se flow TV med dine forældre. Det kræver bare, at du tænker dig om.  

Gode råd til forældre

Gider du ikke blive en boomerang-forældre? Her er to vigtige pointer, du som forælder kan overveje, før børnene flytter.

 • Inddrag dit barn, når du selv går din egen økonomi igennem og tal åbent om, hvordan du selv skaber overblik. Det er altid godt at have erfaring med sig hjemmefra, så man kender til renter, lån og betalingsservice. 

 • Giv dit barn ansvaret for nogle økonomiske poster, når de begynder at tjene lidt penge. Lad eksempelvis dit barn betale sin egen telefonregning eller elregningen. Energiforbrug er jo ikke gratis – det kan man lige så godt lære tidligt.

En forsikring er vigtigere end du tror

Ja, det lyder kedeligt. Men en forsikring er altså vigtig. Og ikke kun for at sikre dig, hvis cyklen, computeren eller lava-lampen bliver stjålet. Nej, med en indboforsikring følger også en ansvarsforsikring. Og den dækker, hvis du ved en fejl er skyld i en skade på andre personer eller deres ting.

Som ung kan men godt være forfalden til at spare på indbo- og ansvarsforsikringen, fordi det jo kun er noget man får gavn af, hvis uheldet er ude. Men det er et dårligt sted at spare. Hvis først uheldet er ude, kan det få store økonomiske konsekvenser, som i værste konsekvens kan betyde, at man ikke har råd til at blive boende i sin lejlighed. 

Og det ville jo være en skam.

Et godt tip før du mister dit job

Og det starter med A ... Hør Sussie Aabak fra HK forklare, hvorfor det er vigtigt at være medlem af en A-kasse 

Så meget dækker en indboforsikring

Mange unge ved ikke, hvordan en indboforsikring virker. Og bare det at finde ud af hvad den koster og hvordan man køber den, kan godt virke lidt besværligt! Men hos Alka prøver vi at gøre tingene enkle for dig.

Bliv klogere på hvordan en indboforsikring fungerer her

Bliv klogere